93 411 83 73

Solicita hora concertada

Comentarios

Comentarios. Informe de sostenibilidad Tarannà 2011

Ir a Pag: 1, 2

 

En esta sección podéis encontrar una recopilación de los comentarios que nos vais enviando.
Envíanos tu comentario rellenando el siguiente formulario

 

 

Aquí va la meva opinió , i es molt bona, en una memòria digna encadarnar-la i posar la a una gran estanteria , pues es la feina de molts i molts anys de lluita i això es algo mes que uns quants papers. es l esforç que tu has fet i això es el gran premi i la recompensa, l orgull de haver fet la feina ben feta . la recompensa al sacrifici fet i l empenta per tirar endavant , encara que ara el temps son mes difícils, ja has fet un gran pas, i això segur que tindrà la recompensa que esperas. t has de sentir orgullós, pues encara que els començaments han sigut difícil ( sino pensa que el primer traje que et vas posar , el marron, era prestat) al final has conseguit, el teu sonmi, el gran somni. la meva mes enhorabona i molta força per continua
Petonets molts

 

 

Te envío mi más sincero saludo extensivo para tu gente allá en Taranna Club de Viatges , a tu familia y a todos tus clientes que sé muy bien que son tus amigos también . Lo digo porque sé el valor humano y solidario de tu empresa y de tu gente . Lo digo porque he tenido la oportunidad de compartir aquí o allá con algunos de ustedes . Es muy lindo ver que un esfuerzo por estrechar lazos de solidaridad y sostenibilidad entre nuestras culturas y geografías se puede lograr a través de un concepto de hacer turismo a la manera en que ustedes se lo han trazado durante estos años . Me emocionó encontrar mi foto y la mención de nuestro proyecto de
llevar mi " Puerto Viejo " y " Los frijolitos de mi sartén " hasta
Catalunya en el 2001 . Felicitaciones y admiración por tu causa y la de tu gente.

 

 

Que puedo decirles-es un reporte excelente y la verdad es que no se que podria sugerirles. Me ha permitido tambien conocer mas de lo que hacen, y mejor dicho, como lo hacen y el modelo de turismo que estan construyendo. les cuento que hicimos entrega de los certificados de agradecimiento y que nos permitio compartir con los estudiantes de secundaria el significado del turismo responsable y solidario. Leer el informe me ha servido para entender mas sus ideales y poder pensar en un proyecto mejor del que envie inicialmente. Podriamos empezar con uno de naturaleza, quizas. Voy a ver mas opciones y les envio unas ideas. Estamos pasando las vacaciones de Semana Santa, Año Nuevo aqui, y mas relajados y en casa. Reciban nuestro cariño querida familia y estamos en contacto.

 

 

Felicitas ……..i quin honor si un dia puc aportar granets des sorra per que aquesta casa que heu creat entre tot l´equip durant tants anys, sigui una miqueta millor i una miqueta mes responsable amb tot i tothom.
Abrasu !!

 

 

Increíble!! Me ha gustado mucho!!!!
Està tremendo, quina empresa noi, quina embeja sana, felicitats!
2 coses que jo faria:
1.- A la carta inicial, cal sens dubte una bona foto , la gent ha d’associar el nom taranna a la cara del jefe.
2.- Li donaria més importancia a el tema del concurs i del sorteig, la subasta solidaria, etc…, en fi de la celebració que representa aquesta fest/nit/acte, vindria a ser la culminació de tot això, i crec que ho hauries de destacar més, alguna foto de l’Apolo ple, etc….
Abraçades

 

Es espectacular, no crec que falti ni que sobri res. 
Per dir alguna cosa, organitzativa,  no sé si es més clar el ordre per anys o per països, de les diferents accions.

 

És extraordinari. Quina feinada!
Però val la pena a vegades, aturar-se, reflexionar, valorar la feina feta i saber on volem anar. I això ho teniu molt clar. I a més d’haver-ho fet per vosaltres hi doneu un valor donant-ho a conèixer. Excel.lent!!! Moltes gràcies per haver-me’n fet partícep doncs em servirà molt doncs també estic fent implantacio de la RSE.  Una abraçada.

 

En primer lloc vull agraïr-te la deferència que tens amb mi alhora de demanar-me l’opinió respecte a la forma com porteu (portes) Tarannà i, en especial, tots els temes relacionats amb la manera d’enfocar la RSC i el món en que vivim.

He llegit amb atenció l’informe de sostenibilitat, i què vols que et digui. Felicitats per tot el que feu, felicitats perquè no és gens fàcil comprometre’s com ho feu vosaltres amb qui més ho necessita, compremetre als vostres viatgers, als amics…

A la fi i al cap, un informe no deixa de plasmar totes aquestes experiències i feines que es fan de manera altruista. El realment important és que qui us coneix sap que sou increíbles i que tot el que feu val la pena. No podría posar cap pega al informe perquè redactar i explicar el que feu en un paper no és tasca fàcil. La gent sap com sou, la gent sap quin TARANNÀ teniu.

Jo personalment he notat aquesta sensibilitat envers a les persones. M’has fet i em fas sentir com un més. Imagina’t a totes les persones que arriben els vostres projectes solidaris com es deuen sentir, i això no té preu.

Fixa’t que un dels punts que toqueu en l’informe és com traslladeu aquesta sostenibilitat i sensibilitat en el negoci, en els vostres viatgers. Doncs és cert, el meu germà va viatjar amb vosaltres a Mali i ho pot constatar i en aquesta línea segur que veu el món amb uns altres ulls. Mira com tenim el país ara. La llàstima és que els grans poders fàctics no els interessa que aquests països surtin de la miseria.

És tot un honor que em tinguis en compte en la « responsabilitat » de ser un dels vostres. Compta amb mi pel que creguis oportú.

Una abraçada molt forta i seguiu així, per un món més just i sostenible.

 

M’he quedat de pedra al veure fins a on heu arribat. Orgullós has  de sentir-te de formar part d’aquest equip i que tu hagis sigut el que l’ha començat de zero. Esta ben presentat, es pot llegir perfectament i amb poques paraules parles del passat i del futur remarcant molt la solidaritat i el turisme responsable ….. ENHORABONA!!! res a dir, un bon treball!!! endavant!!!

 

Nen, em sembla un document meravellós fruit d’una acció sostinguda meravellosa: felicitats! Nomes faria un canvi: a la teva Carta d’introducció escrius …
"Tarannà Club de Viatges comienza su andadura en mate- ria de Responsabilidad Empresarial o Corporativa."
I jo mes aviat diria:
"Tarannà Club de Viatges comienzó su andadura en materia de Responsabilidad Empresarial o Corporativa antes de que la misma se popularizara con ese nombre. Para nosotros era, ni más ni menos, cuestión de responsabilidad personal … cuestión de "tarannà"."
Crec que reflexa millor la realitat d’una empresa que fa RSC des-de els inicis …
Una forta abraçada, bon amic, el mon es com nosaltres el fem i el veïem!! Fem-lo bo, veiem-lo bo! ;)

 

M’ho vaig mirar i està molt bé. Sembla que us esteu posicionant en una línia puntera per liderar i créixer com empresa tenint en compte la sostenibilitat i responsabilitat social corporativa.  M’ha semblat tot bé, potser alguna cosa de redacció o algun detallet com el dels percentatges es podria millorar (per exemple si sempre us referiu a percentatges com prop el 70% o el 25% que són rodons, hauria de ser sempre així).  És a dir, de vegades poseu "casi el 80 % …" i en altres ocasions preciseu "el 76% dice que…".  Per aconseguir una uniformitat s’hauria d’arrodonir sempre o anar sempre amb la precisió. Bé, ja t’ho explicaré en persona, que no crec que m’hagi explicat gaire bé.  Bé, però queda molt clar que ja fa temps que sou solidaris esteu fent la feina responsablement, que és important pel camí que voleu seguir. Per la resta, felicitats pel camí i opció que esteu encarnant que segur us anirà de fàbula.

 

Ja m’he dedicat a llegir-lo i la veritat que està super bé, Tot i així
t’adjunto un document on dono idees i aportacions que crec que heu d’afegir
per fer-ho encara més perfecte!  ;)
Valores  Taranna per  mi HUMANIDAD, BIEN COMUN, CONSIDERACIÓN

– CUIDADO CON SOLO AÑADIR  RESPOSNABILIDAD SOCIAL = MEDIO AMBIENTE!                           
Si que hay  Impacto medio ambiental pero también pero tanmbien mala distribución de los recursos generados, Precariedad laboral, discriminación , son otros  factores negativos….

El turismo incluye aspectos como la raza, clase o género y magnitudes políticas, culturales o ambientales que la hacen perfecta para la sostenibilidad y el cambio social. Y NO SOLO ES MEDIO AMBIENTE.  Si voleu una altre cosa que es podría fer és  UN INFORME-INSPECCIÓ DESDE LA PERSPECTIVA DE GÈNERE incloent UNA REVISIÓ DEL LLENGUATGE SEXISTA, etc.  SERIEU LA PRIMERA AGÈNCIA D’ESPANYA EN IMPLEMENTAR-HO, GUANYARIEU PUNTS COM A NOVETAT EN RESPONSABILITAT SOCIAL  I HO TENIU FACIL perque us ho puc fer jo!. Ja parlariem i fariem  un intercanvi en especies d’alguna manera…-

 

 

EN EL APARTADO POR PAISES CON LAS DISTINTAS ACCIONES. ESTÁ BIEN PORQUE ÉS UN “INFORME  RESUMEN”  PERO  LO ideal sería colocar una ficha detallada como se hace en las planificaciones turísticas donde salgan apartados como EXPLICACIÓN PROYECTO, PARTIDAS PRESUPUESTARIAS Y ANÁLISIS FINANICERO, DIAGNOSIS Y  ALGO SUPER IMPORTANTE INFORME DE EVALUACIÓN Y SEGUIMIENTO. PARA SABER LOS LOGROS CONSEGUIDOS…. 
LO DELS PROVEEDORS AERIS ESTA MOLT BÉ PERO A MÉS, el que fan algunes agencies alemanes a més  és incloure en  els prospectes l’emsisió de CO2 que gasten per a fer-nos  més conscients i a més ,donar una altra alternativa de transport ( si es posible per ser mig recorregut ) com el tren….etc.

 

 

En primer lloc, moltes gràcies per fer-m’he arribar aquesta memoria de sostenibilitat, en sento molt honrada. La he lligit en molta cura i estic realment impresionada per al que has conseguit en aquets 19 anys i no parlo únicament en el camp profesional. La evolució de Tarannà no es res mes que la proyecció de la teva propia evolució durant aquets anys, la teva ética, filosofia de la vida i la visió que tens del mon i dels viatgers es el que hi vist al llegir la memoria.
Jo no modificaria ni una sola paraula, la trovu perfecta.
Se que els vostres clients apreciarán i valoraran molt aquet document, nomès tinc una dubta, estan els vostres clients a la alçada?

 

 

La memòria, heu fet i esteu fent una gran tasca. Enhorabona, m’ha encantat. Que bo seria el món si tothom prengués exemple de vosaltres. M’alegra molt haver-vos conegut i poder compartir expèriencies amb voasaltres.

 

Gracies !!! Per la confiança de compartir-ho i valorar el que pensum!. Felicitats per HABER-HO FET! Que es lo mes inmportant de tot I veig que ho has feta amb la nostra amiga Belen Alvarez! M’encanta els temes tractats i com esta distribuiit els conceptes, material i informacio i els reptes de futur son mes que “aconseguibles”. Si hi veig alguna cosa que manca t’ho dire “right away”.Sou un exemple del turisme compromes, de futur i sotenible!!. Larga vida a TARANNA!

 

 

Enhorabona per aquests 19 anys i per aquesta memòria. Em sembla perfecta tal i com està. La presentació, el contingut, la forma d’exposar-ho… Una memòria molt ben feta i on es recull tot el que és i el que vol ser Tarannà. De veritat que felicitats per aquests 19 anys d’una feina molt bona, un tracte excel·lent i tants clients i empleats satisfets! . Jo de gran vull ser com vosaltres!!! ;-).Petons,

 

 

 

Creo que es un informe muy completo; francamente bueno. Si tuviera que cambiar algo, yo ampliaría lo concerniente a responsabilidad corporativa con los propios empleados. Esta sección es importante en nuestro caso porque tenemos un alto número de trabajadores. Quizás en vuestro caso sea menos relevante. Saludos,

 

 

Hola , no és una hora normal perque estigui devant del PC, però mira segur que tenia que llegir el teu missatge. he quedat sorpresa gratament per tot el treball que esteu fen ….. i sempre amb una conciència molt desperta…. Fantástic…..

 

 

Hola , No saps com he gaudit llegint detingudament l’informe de sostenibilitat. us felicito a tots qui l’heu fet possible!!. M’ha semblat un document formidable pel seu treballat contingut i la seva moderna presentació. No obstant, em quedo amb la idea que el document és magnífic perque recull el projecte extraordinari de vida i de professió que vas crear de manera innovadora i que has sabut adaptar a les necessitats actuals esdevenint una agència de viatges pionera i única. Has d’estar molt orgullós del teu projecte i de l’especial tarannà que has sabut impregnar en tot el que fas. De nou, moltíssimes felicitats. Molts petonets i enhorabona!!!.

 

 

Deu n’hi do la currada que heu fet tots aquests anys!!
Jo no hi entenc gaire i alguns fulls solament els he fullejat per sobre però no crec que li falti res de res!
Tot ho trobo super documentat i molt clar, al menys els fulls que he llegit!!
Si hagués de dir alguna coseta solament seria a nivell visual que és el meu camp, ja ho saps, bé pues simplement és que m’ha sobtat que hi hagi alguna foto que sembla de cataleg, però bueno a mi em sobta perque tot el dossier despren un aire molt i molt càlid, ja et dic que és lo ùnic i és una cosa de visula més que de contingut.
Gràcies a tu per demanar la opinió
Petons i fins aviat

 

 

Hola , Bueno he leido todo y es mucho lo que estais haciendo gracias por ser y estar ahi yo creo que la sostenibilidad nos ayudara a ser mejores. Gracias por compartir no se si os he podido ayudar

 

 

Ja torno a estar a BCN i, tal com et vaig dir, m’he llegit el document (és el primer que he fet quan he entrat a l’ordinador!) i ja estic a punt per comentar-te les coses que he vist o els temes que m’han anat sorgint. Són moltes coses: algunes són idees, altres reflexions, altres són dubtes que, degut a la meva ignorància sobre el tema de la RSE m’han anat sorgint, etc… Espero posar-ho tot en ordre i explicar-me per poder-te transmetre el que he anat pensant.

En primer lloc, el document. Em sembla de puta mare. La veritat és que està molt bé en tots els sentits. M’agrada la imatge i el contingut. Em sembla una carta de presentació de l’empresa immillorable i, després de llegir-lo em preunto si hi ha alguna altra agència de viatges de BCN, Catalunya o Espanya que pugui presentar un full de serveis com aquest.

A partir d’aquí et comento les meves refexions. Jo de RSE no sóc cap expert. De fet, el que sé ho he après del que vosaltres m’heu anat dient (i també d’una conferència del soci de l’Urdangarin, que es dedicava això, hehehehe)… Però penso que, el que sí que conec una mica és Tarannà, ni que sigui perquè farà ja 16 anys que vaig començar a col·laborar amb vosatres. A més, modestament, com sabràs estic fent un màster de gestió i direcció d’empreses on estic tocant molts temes, un d’ells, relacionat amb l’estratègia empresarial.

Així que els comentaris van més en el sentit del que puc conèixer de Tarannà i del que he estudiat al màster. Potser seran més de tipus tècnic, així que faré una mica de pràctiques amb tu… hehehehe… No, ara seriosament, ja saps que t’aprecio moltíssim i tot allò que et pugui ser d’utilitat o que jo pugui saber, aquí ho tens.

Com et deia, no sóc un expert en RSE, però després de llegir el document, tinc la sensació que Tarannà ja fa quasi 20 anys que fa RSE sense saber-ho o, fins i tot abans que aquesta paraula la inventés algun economista espaviat (a aquest punt tornaré més endavant).

Però, la meva reflexió parteix de les tres primeres pàgines del document. Penso que allà està la mare dels ous: la missió, la visió i els valors de l’empresa. Aquests tres elements que allà es defineixen, no us els ha donat la RSE, sinó que formen part de l’ADN de l’empresa des del primer dia. És ara que la teoria empresarial diu que alguns d’aquests elements posats junts formen la RSE. Per tant, amb o sense RSE, ningú pot dircutir que Tarannà és una empresa responsable i compromesa.

Són aquests valors els que han fet de Tarannà l’empresa que és al llarg dels anys. Tu Ferran, potser sense saber-ho, portes 20 anys fent una cosa que ara es diu Branding: bàsicament, creació de marca per posicionar-se en el mercat i diferenciar-se de la resta a través d’uns valors, una personalitat, etc… Altra vegada, Tarannà (i tu, especialment) has creat marca sense saber-ho o, fins i tot, abans que aquesta paraula que ara tant agrada arribés aquí.

Amb això, vull dir-te que penso, modestament, que amb el temps has trobat una fórmula empresarial d’èxit: un model de negoci clar i senzill (venda de viatges), però vinculat a una marca molt ben posicionada en el mercat i associada a uns valors molt determinats, molt clars i molt ben valorats pel mercat. Precisament valors molt vinculats a la responsabilitat, el compromís, el respecte i l’ètica viatgera, a una altra manera de fer les coses, a la pròximitat amb els proveïdors locals, etc… Tot això ha fet de Tarannà una empresa diferent.

Per tant, ja tenim la missió, la visió i els valors, molt clars. Ara, cal afegir un tema clau i vital a tota empresa: l’estratègia empresarial i el model de negoci. Fins ara, Tarannà ha tingut un model de negoci clar (la venda de viatges) i una estratègia determinada (de creixement, de públic objectiu, d’oferta de producte, etc…). Aquests aspecte més econòmic, és vital per a tota empresa i va juntament amb els altres tres elements més filosòfics. 

Després de llegir el document, em sorgeix un dubte. Es parla d’estratègia de RSE. El fet d’utilitzar la paraula estrtègia no és banal. És molt important, més del que sembla. Perquè la implementació d’una estratègia nova en una empresa, vol dir canvis estructurals a tots nivells; vol dir que deixes una direcció per prendre’n una altra. En definitiva, canviar una estrtègia per una altra. I això, no és poca cosa. 
Ara intentaré explicar-me amb un exemple. Una botiga de roba ven diferents peces, posem 10 models. D’aquests, n’hi ha 5 que es venen com xurros, 3 que són complementaris a aquest, i 2 que serveixen de ganxo per entrar a la botiga. El model de negoci està clar (compra la roba a un proveïdor i la ven al client més cara. Exactament el mateix que una agència de viatges). l’Estratègia està clara, ofereix 5 peces que van molt buscades, perquè són molt valorades per la gent. A sobre, col·loca complements. Ara imaginem que la botiga vol fer un canvi estratègic. Vol implementar la RSE. Té 2 opcions: ajustar tot allò que pugui sense comprometre el seu model de negoci i la seva estratègia (que són d’èxit) i modificar l’estratègia.

Si opta per la primera opció pot, per exemple, implementar l’oficina verda, destinar un % de beneficis a projectes solidaris, conscienciar els seus clients, etc…

Si fa un canvi d’estratègia (per exemple, no vendre cap peça de roba que provingu d’una dictadura, o d’un país que no respecti els drets humans, o que no tingui una legislació labora homologable a l’occidental, etc…) pot passar que de les 10 peces n’hagi de canviar 6, de les quals 5 són les que més es venen. Amb la qual cosa, les altres 3 (els complements d’aquestes) ja no tenen sentit. Per tant, hauràde canviar 8 dels 10 productes que ofereix. Potser també haurà de canviar el model de negoci: ja no comprarà a un proveïdor, sinó a comunitats que ho fan a mà i potser a un preu més car, que repercutirà en el preu final, etc…

És això dolent?? En absolut! Simplement, ha canviat d’estratègia. Per tant, l’estructura, l’enfoc, el personal, la facturació, el públic objectiu, etc… Canvia, per tant, s’haurà d’adaptar a les noves circumstàncies.

Amb tota aquesta parrafada, el que vull dir és que cal ser conscient de què implica un canvi profund, un canvi d’estratègia. Si es fa, el DAFO a fer (com es comenta en el document) no ha de ser sobre l’entorn de la RSE, sinó sobre l’enfoc empresarial (debilitats internes com a estructura d’empresa, amenaces del mercat, dels competidors, del públic i la demanda, de costos, etc.) a més de fer una anàlisi PORTER de les forces competitives del mercat (competència actual i futura, producte, etc…).

Llavors em sorgeix un dubte: entenc que la RSE no és un segell mundialment homologable com si fos una ISO, no? Vull dir, si jo tinc una fàbrica aquí i treballo amb una fàbrica de Nova Zelanda que té la mateixa ISO que jo, sé que no tindré problemes de processos, perquè els farem iguals (el tema de la qualitat ja no queda certificada). Qui atorga el certificat RSE? Hi ha algun organisme internacional? El fet de tenir-lo, quins avantatges competitius t’ofereix respecte de la competència? T’ajuda a garantir la viabilitat de l’empresa? Quina relació inversió econòmica – retorn de la inversió ofereix?

I arribats a aquest punt és quan jo em pregunto si, ¿amb la trajectòria de Tarannà, amb el llarg recorregut de responsablitat i compromís demostrats, amb el profund coneixement del sector, hi ha un segell que us hagi d’acreditar com a responsables o no i, si per fer-ho, cal fer un replantejament de l’estratègia de l’empresa?

Aquest dubte em sorgeix perquè en el document, per exemple, es parla de viatjar en transport públic, de rebutjar el maltractament animal, etc… Són temes que tothom hi estem d’acord, però l’estratègia de Tarannà passa pel viatge privat (fet sempre en transport privat) o, per exemple, tots els viatgers volen pujar al fort Amber amb elefant. La implementació de la RSE comporta canviar això? Un canvi en l’oferta, comporta un canvi en el públic objectiu. Hi ha prou demanda per a aquest nou producte?

Moltes vegades, els consultors, etc… no saben de tots els sectors. I és molt diferent implementar la RSE en una empresa de papereria que a una agència de viatges. Tu Ferran saps què és tractar amb un receptiu al Nepal, a Birmània, a Mali o a Burkina Faso. No és com tractar amb un de BCN. Tu saps que, de vegades, hi ha nanos menors que treballen en algun d’aquests receptius (porten un jeep, porten un camell, etc…) i que, si no ho fessin estarien delinquín al carrer o morts de gana. 

Amb això vull dir que, la RSE és una cosa molt nova i que, pot ser que no s’adapti a tots els negocis de la mateixa manera. I que de vegades, des d’occident ens mirem el món amb els nostres ulls, valors, prejudicis i moral occidental, i ens pot portar a un cert paternalisme (i això és, precisament, el que Tarannà no ha vulgut fer mai). Això ho pots saber tu que ets un expert en viatges, però potser un consultor de RSE que no ha vist una agència en sa vida, no.

En definitiva: que tens un document de puta mare, que reflecteix una trajectòria de compromís i responsabilitat difícil d’igualar, que això t’ha ajudat a crear una marca, Tarannà, que gaudeix d’un prestigi i que és clarament identificable. I que tot això ho has fet amb una fórmula i amb un model determinats.

Que es pot aprofundir? segur! Que es pot millorar? també! Qui hi ha camp per córrer? i tant! Però el meu consell seria (si és que t’en puc donar algun, perquè tu en saps més que jo) agafa la RSE i aprofita tot allò que pensis que és interessant i s’adapta a allò que podeu assumir (oficina verda, accions concretes, divulgació i conscienciació entre clients, etc…) però que tot allò que suposi un canvi d’estratègia (ja sigui en la modificació del producte ofert, en el públic objectiu, etc…) us ho mireu amb calma i ho analitzeu molt seriosament des d’un punt de vista empresarial i amb profunditat (DAFO, PORTER, anàlisi de mercat, etc…), si es valora positivament, endavant!

I per acabar… no tinguis por que pel fet de no implementar totes i cadascuna de les mesures que et digui un consultor et puguin o no donar un segell de RSE (a més pensa que al cap d’1 any te’n proposaran de noves, això mai s’acaba), sincerament, penso que a Tarannà no li cal, el document que m’has enviat ho demostra en escreix!!!

I fins aquí la refexió… espero, de tot cor, que t’hagi servit. Com et deia, no sóc expert en RSE i potser les coses que et dic no s’ajusten al que és o al que esteu fent o al que voleu fer, però si almenys t’ha ajudat la meitat del que tu m’has ajudat a mi, ja estaré content… A més, és el primer cas real en què aplico el que estic estudiant al màster!!! ;-)

 

 

Ir a Pag: 1, 2

Comparte esta página:

Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someoneTweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Síguenos: